Maak jullie dagattractie stap voor stap gezonder

Werkwijze

Hoe het werkt

Met JOGG-Teamfit ga je als museum, attractiepark, dierentuin óf binnenspeeltuin aan de slag met een gezonder voedingsaanbod tijdens een dagje uit, op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Door een aantrekkelijke presentatie en door het inzetten van slimme verkooptechnieken maken we de gezonde keuze de makkelijke keuze. Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor een gezonde financiële basis. Je bepaalt je eigen tempo.

Teken de ambitie

Samen met deelnemende dagattracties heeft JOGG de ambitie Gezond Uit opgesteld. Met het ondertekenen van de ambitie hebben dagattracties de doelstelling om in toenemende mate een gezonder aanbod van eten en drinken aan te bieden. Dit wordt ondersteund in presentatie en verkooptechnieken.
Lees meer

Ga aan de slag

Bepaal je doelstellingen en maak een tijdpad om deze, op je eigen tempo, te realiseren. Betrek hier ook je collega’s bij.

Leer je JOGG-Teamfit coach kennen

Indien gewenst krijg je als ondertekenaar kosteloos een JOGG-Teamfit coach tot je beschikking die jullie helpt met het gezonder maken van het voedingsaanbod.

Word onderdeel van het netwerk

Bezoek de Gezond Uit bijeenkomsten om inspiratie en kennis op te doen van andere dagattracties en experts. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onder andere gezonde voeding, duurzaamheid en consumentengedrag.
Lees meer

Benieuwd naar hoe zo een inspirerende dag eruit ziet? Bekijk hier een kort verslag van de Gezond Uit bijeenkomst in de Apenheul.

Coaches

Altijd passende ondersteuning

Onze coaches zijn gepassioneerde experts, die jullie begeleiden in het nemen van alle stappen. Ze komen langs voor een eerste kennismaking, begeleiden jullie in het proces en geven jullie de handvaten om met gezond voedingsaanbod aan de slag te gaan.

Leer ze kennen
Resultaten

Ook bezoekers van dagattracties willen gezondere opties

Wij hebben eind 2020 onderzoek gedaan onder 1.056 Nederlandse consumenten naar de behoefte onder bezoekers van dagattracties naar gezonde voeding. De resultaten zijn gewogen naar een representatieve verdeling op leeftijd, geslacht en regio.

54% van de respondenten geeft aan gezond eten (heel) belangrijk te vinden tijdens een dagje uit.
22% geeft aan dat er veel keuze is uit gezondere producten
66% Nederlanders ervaart het als positief dat dagattracties actief gezondere producten promoten.
Inspiratie

Het hoeft niet moeilijk of duur te zijn

Met onze tips en inspiratie hoeft het gezonder maken van je dagattractie niet moeilijk of duur te zijn. Betrek gemotiveerde mensen, stel een goed plan op en maak gebruik van slimme verkooptechnieken.

Een gezonder voedingsaanbod

Maak het jezelf niet te moeilijk. Gezond eten en drinken aanbieden is heel makkelijk. Met gezondere opties per productgroep, presentatie- en verkooptechnieken en het betrekken van je leverancier.
Lees meer

Ga stap voor stap aan de slag en gebruik hiervoor de checklist Richtlijn Eetomgevingen van het voedingscentrum. Wil je ondersteuning met het zetten van stappen? De JOGG-Teamfit coach komt graag langs! Hieronder geven we alvast een aantal tips waarmee je direct aan de slag kan:

 • Bakken en braden
  Gebruik onverzadigd vet bij het bereiden van de maaltijden (bakken en braden). Denk aan zonnebloemolie, olijfolie of vloeibare margarine.
 • Brood en andere graanproducten
  Biedt vooral volkoren varianten aan, zoals volkorenbrood, -pasta of -couscous. Je kunt ook kiezen voor zilvervliesrijst.
 • Fruit
  Rauwkostsalades of fruitsalades kun je prima zelf maken. Is dit niet mogelijk? Vraag dan aan je groente- en fruitleverancier om dit kant-en-klaar aan te leveren.
 • Groente
  Serveer rauwkost of snackgroenten zoals kleine tomaten, komkommer of wortelen. Groente over? Die zijn lekker in soep of door een spread.
 • Beleg
  Smeer volkoren broodjes met halvarine en beleg ze met een plak 30+ kaas. Iets anders aanbieden dan kaas? Beleg de broodjes met zoutarme hummus, notenpasta van 100% noten, groentespread of stukjes fruit.
 • Drinken
  Biedt veel water en thee aan. Wil je dit aantrekkelijker maken? Geef het water een smaakje, door bijvoorbeeld citroenschijfjes of munt toe te voegen. En bied verse thee aan, dat maakt het nét wat specialer.

Presentatie en verkooptechnieken
We ondersteunen je ook graag op het gebied van aanbod, presentatie en inkoop van een gezonder voedingsaanbod. Zorg dat je de gezondere en duurzamere keuze op een aantrekkelijke en opvallende manier presenteert en maak alleen reclame voor gezond eten en drinken.

Een gezonder menu speciaal voor kinderen
Wil je stappen maken richting een gezonder kindermenu bij jouw locatie? Ook hiermee helpen we graag. Laat je inspireren door de menukaart van het Voedingscentrum. Met deze tool kun je met kleine stappen een gezonder en duurzamer menu voor kinderen op de kaart zetten.

  Welke afspraken kan ik met mijn leverancier maken
  Bij het gezonder maken van je aanbod is het belangrijk dit in samenwerking met je leverancier te doen. Je leverancier kan je helpen met het vinden van gezondere opties.

  1. Deel en bespreek de ambitie Gezond Uit en je doelstellingen met je leverancier.
  2. Kijk samen naar gezondere alternatieven in de verschillende productgroepen.
  3. Stel samen een plan op om die gezondere keuzes (ook in grote volumes) aan te kunnen bieden.

  Betrek je hele organisatie

  Het toewerken naar een gezonder voedingsaanbod doe je niet alleen, maar met je hele organisatie. Van keukenmedewerkers tot directie, je bereikt het meeste als iedereen meehelpt.
  Lees meer

  Bespreek de ambitie Gezond Uit binnen je organisatie

  • Leg de doelstellingen van de ambitie uit aan alle betrokkenen
  • Laat de voordelen zien
  • Maak duidelijk dat verandering tijd kost en daarom stapsgewijs gewerkt zal worden

  Onderteken de ambitie Gezond Uit

  • Vier de ondertekening met je organisatie

  Communiceer dat je ondertekenaar bent

  • Laat de oorkonde zien
  • Schrijf een persbericht
  • Deel jullie plannen en successen online

  Leer je Teamfit coach kennen

  • Maak een afspraak voor een adviesgesprek op jullie locatie
  • Werk samen een advies op maat uit
  • Bepaal de vervolgstappen

  Bepaal je doelstellingen

  • Nodig iedereen uit om mee te denken en mee te doen
  • Maak een eigen tijdpad
  • Doe inspiratie op bij de Gezond Uit bijeenkomsten

  Maak een businessplan

  • Leer jullie doelgroepen en hun wensen kennen
  • Werk uit wat de financiële investeringen zijn en hoe het zich terugbetaald
  • Creeër tijd en ruimte voor het waarmaken van de doelstellingen

  Leg de doelstellingen vast in beleid

  • Formuleer concrete en realistische acties
  • Verdeel de verantwoordelijkheden
  • Monitor de vooruitgang