NME-centrum en kinderboerderij De Elzenhoek gaat met JOGG-teamfit voor gezonder voedingsaanbod

JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) werkt nauw samen met de vSKBN (Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland) om meer aandacht te genereren voor een gezonder voedingsaanbod bij onze stads- en kinderboerderijen. Eén van deze boerderijen is Natuurcentrum en kinderboerderij De Elzenhoek in Oss. Samen met JOGG-Teamfit coach Irene Walk is Talitha Visser, bestuurslid van de vSKBN en bedrijfsleider van De Elzenhoek, druk bezig met het realiseren van een gezonder voedingsaanbod op haar boerderij.

Na een presentatie van JOGG-Teamfit voor het bestuur van de vSKBN ging het balletje rollen. De Elzenhoek van Visser zou een mooi voorbeeld kunnen zijn van een stads- of kinderboerderij die zich inzet voor een gezonder voedingsaanbod. En dat is hard nodig: jaarlijks trekken stads- en kinderboerderijen in Nederland tussen de 25 en 30 miljoen bezoekers. “Bij de Elzenhoek ontvangen we ieder jaar 150 duizend mensen”, vertelt Visser. “Dat publiek is erg breed, met veel kleine kinderen. Als je een boodschap over gezonde voeding wil laten landen, is de kinderboerderij dus een heel geschikte locatie.

Irene zoekt naar herkenbare producten die ook prijstechnisch interessant zijn. Het gaat er niet om dat je mensen alleen maar wortel en tomaat voorschotelt, maar dat je een gezondere keuze als optie biedt. Talitha Visser

Voor elk wat wils

De Elzenhoek wilde acht jaar geleden al eens een gezonder aanbod realiseren, maar dat verliep niet als gepland. “We probeerden dat via een organisatie die onze snackautomaat vulde met haar eigen producten. Dat waren producten die mensen niet goed kenden en die relatief duur waren, zoals gedroogd fruit of groentechips. Dat liep niet en de producten raakten over de datum, dus daar zijn we mee gestopt. Met de Teamfit-werkwijze van JOGG werkt het nu heel prettig. Het aanbod bij ons ijsloket voldeed al aan de eisen, we hadden relatief veel waterijsjes en ijsjes met biologische yoghurt. Bij onze snackautomaat was de meeste winst te behalen, daar hebben we ons assortiment opnieuw afgewogen. Irene zoekt naar herkenbare producten die ook prijstechnisch interessant zijn. Het gaat er niet om dat je mensen alleen maar wortel en tomaat voorschotelt, maar dat je een gezondere keuze als optie biedt. We hebben nu popcorn, bijna al het drinken bevat geen suiker meer en we hebben een aantal verantwoorde koekjes en snoepjes. Ook de grootte van de portie maakt uit: je kunt best een zakje autodrop aanbieden, als het maar een klein zakje is. Ruim één derde van onze snackautomaat is nu een gezondere keuze, maar er is nog altijd voor elk wat wils. Daarom heb ik er echt vertrouwen in.”

Behalve een gezonder assortiment in de snackautomaat en bij het ijsloket, creëert De Elzenhoek ook meer bewustwording over gezonde voeding. “We hebben icoontjes ontworpen om bij de gezondere keuzes te plaatsen, zodat ze opvallen. Ook hebben we de gezondere keuzes wat goedkoper gemaakt en de minder gezonde keuzes juist wat duurder. Daarnaast hebben we lessen voor het basisonderwijs en allerlei educatieve spellen op het terrein over gezonde voeding. Dat is een stukje educatie die heel goed past bij kinderboerderijen. Nu zie je dat ook terug in ons eigen assortiment.”

Juiste invulling

De Elzenhoek is na een lange sluiting door de coronacrisis sinds 19 mei weer geopend. Als JOGG-Teamfit coach ziet Walk de toekomst rooskleurig tegemoet. “De Elzenhoek is momenteel aan zet”, vertelt ze. “Ik heb daar in het begin de checklist doorgelopen en samen met Talitha hebben we bepaald op welke challenges De Elzenhoek zich zou gaan richten. Daar zijn zij nu druk mee aan de gang en ze zijn echt een heel eind op de goede weg. Ze willen een mand met gratis fruit plaatsen, ze nemen het gezondere aanbod mee in hun beleid en ze bieden koffie en thee als dorstlessers. Met de snackautomaat was het af en toe even zoeken. Bepaalt de ouder of het kind wat er gekocht wordt? Als het kind dat bepaalt en de gezonde keuze staat bovenin de automaat, terwijl het kindje kleiner is dan een meter, dan werkt dat niet. We hebben dus wel even goed naar de juiste invulling moeten kijken.”

Nu De Elzenhoek eindelijk weer bezoekers mag ontvangen, hoopt Walk dat de boerderij een mooi voorbeeld is voor andere stads- en kinderboerderijen die zijn aangesloten bij de vSKBN. “Nu ze weer open zijn, verwacht ik dat ze binnen een maand hun topprestatiebadge mogen ontvangen. Andere stads- of kinderboerderijen zien dan ook hoe snel het kan gaan, al is het altijd maatwerk.”

Eigen tempo

Net als Visser ervaart Walk de samenwerking als zeer prettig. “Talitha had snel door hoe de Teamfit-aanpak van JOGG werkte. Op een gegeven moment zag ik dat het Voedingscentrum een product had goedgekeurd en dat had ik nog niet geadviseerd, dus dan stuur ik dat wel even naar Talitha. Andersom geldt natuurlijk ook dat ze altijd contact met mij kan opnemen. Ik ben altijd bereikbaar om te bellen, te appen of te mailen wanneer ze een vraag heeft. We stimuleren De Elzenhoek om stappen te zetten, maar vervolgens mogen ze het in hun eigen tempo doen. Dat werkt heel fijn.”

Visser beaamt dat. “Irene denkt echt mee, geeft voorbeelden, vertelt wat wel en niet goed werkt. Zo konden we direct van start. Als we straks helemaal klaar zijn, dan ga ik Irene weer contacten en stuur ik haar foto’s. Hopelijk komen we dan in aanmerking voor de topprestatiebadge. Daar willen we dan een feestelijk momentje van maken met de wethouder, maar nu zijn we achter de schermen nog even druk bezig. De laagdrempelige aanpak past ons heel goed en ik denk dat bezoekers het resultaat ook echt zullen waarderen.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: