Stadsboerderij geeft het goede voorbeeld: geen suikerverleidingen meer

Stadsboerderij De Woelige Stal ligt midden in de Haagse wijk Transvaal. Letterlijk naast een drukke tramhalte. Toch is het een kleine oase van rust. “Ikzelf vind de grote, oude bomen hier prachtig, in een van de meest versteende stukken van de stad”, vertelt Klarita Varekamp, Beheerder Stadsboerderij Den Haag. Aan de gevel prijkt een splinternieuwe bidonvuller. Een zichtbaar ‘uithangbord’ van nieuw beleid waardoor de vele jonge bezoekers minder worden geconfronteerd met zoete verleiders. Klarita en Maartje Neefjes (van JOGG-Teamfit) vertellen hoe dat beleid tot stand is gekomen.

“We zijn met z’n drieën. Als team van beheerders zijn we hier verantwoordelijk voor alles”, vertelt Klarita. “We zijn aanspreekpunt, organiseren educatieve activiteiten en verzorgen natuurlijk de dieren. Onze bezoekers komen overal vandaan. Mensen uit de wijk, bezoekers uit andere Haagse wijken, die bijvoorbeeld bij de Haagse markt zijn geweest en zelfs weleens toeristen. Ze hebben heel verschillende achtergronden.”

Hoe het contact begon

In november 2023 sloot JOGG aan bij een landelijk congres van kinderboerderijen. Daar is het contact tussen JOGG-Teamfit en de Haagse stadsboerderijen begonnen. “We kregen na afloop de vraag: willen jullie eens bij ons langskomen?”, vertelt Maartje Neefjes. Maartje werkt voor JOGG-Teamfit. “Ik bezoek voor mijn werk heel veel buurt-, sport- en vrijetijdslocaties in Zuid-Holland. We bekijken steeds samen met de locaties hoe ze een gezonder aanbod kunnen genereren.”

“Het eerste gesprek op De Woelige Stal was op 14 februari”, vertelt Maartje. Klarita: “Den Haag heeft tien stadsboerderijen. Onze leidinggevende zocht een locatie met beheerders die de dingen van verschillende kanten bekijken. Ikzelf ben heel erg van de gezonde voeding. Mijn collega voelde iets minder de motivatie daar actief iets mee te doen. En mijn andere collega zat er een beetje tussenin. Daarom was dit een goede plek om te starten.” Die combinatie bleek inderdaad een goede keus, want het leidde tot een realistisch actieplan.

Tips:

  • Maak er iets feestelijks van als je iets nieuws biedt, bijvoorbeeld een bidonvuller (of een watertappunt).
  • Begin niet te groot. JOGG-Teamfit heeft negen challenges ontwikkeld die doorlopen kunnen worden. Ga er stap voor stap mee aan de slag. Het hoeft niet allemaal in één keer.
  • JOGG-Teamfit heeft een fruitsponsorbrief opgesteld. Die kunnen locaties naar supermarkten in de buurt opsturen.

“Half april was er een tweede gesprek”, vervolgt Maartje. “Toen werd er al standaard water geschonken in plaats van limonade. Ook werden er geen koekjes meer uitgedeeld aan kinderen.” Een keer per maand worden er boodschappen besteld. “Daar zit altijd fruit bij nu. Als er onverhoopt wat overblijft dan zijn de dieren er blij mee.”

Bidonvuller

Vanuit de GGD, die ook bij de gesprekken aanwezig was, kon er een bidonvuller geleverd worden. Die hangt nu bij de ingang aan de gevel. Klarita: “Op 11 mei organiseerden we hier ons jaarlijkse Schaapscheerfeest. Toen hebben we de bidonvuller feestelijk onthuld.” Er werd die dag ook met fruit op smaak gebracht water aangeboden. “Gember-aardbei-framboos was favoriet bij de kinderen.” De bidonvuller wordt veel gebruikt. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat er gelijk zo veel mensen op af zouden komen”, vertelt Klarita.

Klarita met Dropje en de bidonvuller

Geef het goede voorbeeld als er kinderen in de buurt zijn

Klarita: “Mijn collega gaf aan: onze vrijwilligers komen hier in hun vrije tijd werken, die kun je niet alleen water, koffie of thee aanbieden. Dat werkt gewoon niet. We hebben daarover gesproken en er met elkaar over nagedacht. We concludeerden: eigenlijk vinden we het het allerbelangrijkst om het goede voorbeeld te geven aan de kinderen. Dus hebben we afgesproken met de vrijwilligers en de medewerkers van Den Haag Werkt dat zij gewoon limonade kunnen drinken – maar niet als er kinderen bij zijn. Dan drinken zij water of thee.”

In een halfjaar is er dus veel veranderd op De Woelige Stal. “Ze hebben alles gedaan wat ze konden doen”, is Maartje van mening. Ook qua borging. “Als er een andere medewerker op De Woelige Stal staat, wordt in de overdracht onderstreept wat de nieuwe richtlijnen zijn qua voeding en dranken.”

Klarita is blij dat met relatief eenvoudige stappen een bijdrage wordt geleverd aan de gezondheid van de jonge bezoekers. “Kinderen komen de hele dag in verleiding, krijgen de hele dag dingen aangeboden. Juist door ze op deze plek wel alleen gezonde dingen aan te bieden, kunnen we ze het goede voorbeeld geven.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: