Gezonde Rotterdamse speeltuin Bodelo zet een topprestatie neer

Al bijna 65 jaar is Speeltuin Bodelo, midden in Charlois, een kleine, groene oase en een vaste speel- en ontmoetingsplek. Een halfjaar geleden ontving de speeltuin een topprestatiebadge van Teamfit. Beheerder Dick Muis en vrijwilliger Dilip Sardjoe ervoeren het als een bekroning van de ingezette koers. Ze vertellen welke stappen ze in de afgelopen jaren hebben gezet om een gezondere plek te worden voor de kinderen. Nikki Ramsteijn, projectleider JOGG-Teamfit in de Buurt, licht toe hoe Teamfit met maatwerk en ondersteuning ambitieuze locaties zoals Speeltuin Bodelo helpt om gezonder te worden.

Uitreiking van de Topprestatiebadge voor speeltuin Bodelo in Rotterdam.

Dick Muis is beheerder van de speeltuin. Dilip Sardjoe is al ruim een kwarteeuw betrokken, eerst als medewerker en nu al ruim tien jaar als vrijwilliger. “De kinderen uit mijn begintijd zijn inmiddels de ouders van nu. Vaak vragen ze: ken je me nog?” Het zegt veel over de plek die de speeltuin heeft: een veilig, vast baken waar mensen naar terug blijven gaan. Letterlijk al generaties lang. Dick: “Mijn ouders hadden deze speeltuin. Die waren op zoek naar een beheerder. Hiervoor heb ik 35 jaar als zelfstandige ander werk gedaan, maar ook toen kwam ik hier al met grote regelmaat als vrijwilliger. Ik ben hier opgegroeid.”

De speeltuin is verweven met zijn omgeving. Dick: “Hier pal in de buurt zit een beroepsopleiding en hiernaast zit een basisschool, inclusief kleuterklassen. Met beide hebben we heel leuk contact. Bij de beroepsopleiding zit ook een koksschool. Voor hen is het leuk en leerzaam om voor grotere groepen te koken. En ze leren er serveren en presenteren. Die twee heb ik met elkaar in contact gebracht. Met als resultaat dat hier 150 kleine kinderen – gezond – kwamen eten. Bereid en geserveerd door de studenten. Nou, dan maak je meteen reclame in de buurt!” Richting collega-speeltuinen adviseert hij: kijk waar je samen kunt werken met je omgeving, benut je ligging, of dat nu bij een school, winkelcentrum of sportclub is.

Via via

“TeamFit is hier via via komen kijken”, blikken Dick en Dilip terug. “We hadden daar een vast aanspreekpunt en dat beviel goed. Ze kwam af en toe langs en stelde zich heel bereidwillig op. Jammer genoeg werkt ze er nu niet meer. Ze had echt een adviserende rol. Wij verkochten bijvoorbeeld tosti’s met witbrood. Eerlijk gezegd hadden we er nooit bij stilgestaan om dat met bruinbrood te doen, maar dat doen we dus nu wel. Nu hebben we de lekkerste tosti’s van heel Rotterdam! Ze hielpen ons op een heel praktische manier om de puntjes op de i te zetten. Teamfit zag meteen dat wij er al mee bezig waren. Al snel werd duidelijk dat we in aanmerking konden komen voor een certificaat.” Het voelt bovenal als een erkenning voor wat de speeltuin in de afgelopen jaren opgebouwd heeft.

Samen aan de slag

Nikki Ramsteijn is projectleider JOGG-Teamfit in de Buurt. Nikki: “Als je als locatie meedoet met de Teamfit-aanpak dan word je begeleid bij de stappen die je kan zetten naar een gezondere omgeving.” De Teamfit coach komt op locatie. “Met de mensen van de locatie gaan we in gesprek om samen te kijken wat er al gedaan wordt en wat de mogelijkheden er zijn. Op sommige locaties zijn bepaalde stappen moeilijker haalbaar en is het realistischer om bijvoorbeeld te zeggen: we bieden alleen gratis fruit aan bij een evenement en niet standaard op een locatie.” De Teamfit-aanpak is in feite een online tool waar een locatie mee aan de slag gaat. De coach kijkt heel nadrukkelijk mee naar wat er haalbaar is.

Communiceer duidelijk

Bij de ingang van de speeltuin hangt een bordje met de tekst “Op Speeltuin Bodelo is het niet toegestaan om eigen meegebrachte consumpties te nuttigen. U kunt worden verwijderd.” Water en fruit mogen ze wel meenemen. “Dat beleid hebben we al een jaar of vijf, zes, het bordje wat korter. Dat is vooral handig voor de enkele ouder die vraagt: ‘O ja, maar waar staat dat dan?’. ‘Nou daar, op een bord, bij de ingang!’ Het gebeurt eigenlijk nooit, maar je voorkomt daarmee gewoon discussies.” Dilip: “Als we zien dat mensen het toch doen, gaan we even naar ze toe en leggen we het uit. Op een rustige en duidelijke manier.”

“Ons beleid was al: zo veel mogelijk suikervrij”, legt Dick uit. Het betekent niet dat er niets zoets verkrijgbaar is, maar het snoep, en ook de chips, liggen – sinds het bezoek van de Teamfit coach – niet meer in het zicht. “En we verkopen hier snoepjes per stuk. 5 cent.” De kinderen bestellen via een luik en zien alleen maar gezonde drank in de koelkast staan. Dilip: “De kinderen ervaren hier dat gezond eten en drinken iets normaals is. En dat het lekker is.”

Dat is precies de bedoeling, legt Nikki uit. “Het is niet zo dat het actuele aanbod op een locatie weg moet. Het gaat er vooral om dat er een gezondere optie bij aangeboden wordt, zodat de bezoeker een keuze heeft. We zien dat er nog steeds ook heel veel plekken zijn waar je alleen maar kunt kiezen voor een zakje chips, een patatje en een fristi.” Voor veel van de stappen geldt dat ze geen extra geld kosten. “We zien dat mensen daar vaak bang voor zijn. Ten onrechte dus.”

Water in plaats van cola

“We hebben ook een waterpunt”, licht Dilip toe. “Daar kunnen de kinderen gratis water pakken.” Hij ziet het gebruik ervan toenemen. “Afgelopen zomer namen steeds meer ouders een kan mee die ze hier met water vulden, in plaats van dat ze cola kochten. Het speelt ook mee dat het een dure tijd is voor veel ouders.”

Dick: “Als we hier een kindermiddag hebben met activiteiten dan doen we dat ook altijd met water. En dan is de kantine ook gesloten voor frisdrank en zo.”

Borging

Nikki: “Wij gaan niet als suikerpolitie controleren. Het heeft alleen zin als een locatie er echt zelf helemaal achterstaat en er werk van maakt. Een van de stappen is dat de aanpak geborgd is via beleid.” Ook dat is het geval bij Bodelo. In totaal werken er vijftien vrijwilligers. Dick: “We bespreken altijd alles heel goed met elkaar. Het hangt dus niet van ons af. We zijn gewoon altijd een gezonde, veilige speeltuin.” Dick gaat in december met pensioen. Zijn opvolger moet dezelfde doelstelling hebben. “We hebben tevreden kinderen en heel veel tevreden ouders. Het is echt haalbaar. Alleen de tandarts in de buurt is er niet blij mee. Die heeft steeds minder te doen! Ze hebben nou allemaal gezonde tandjes.”

Wil je zelf aan de slag?

Neem contact op met Rosalie Coenen. Zij is de JOGG-Teamfit coördinator (06 38 14 48 27, info@teamfit.nl). Zij kan je in contact brengen met de JOGG-Teamfit coach in jouw regio. 

“Bij de ene locatie duurt het traject naar een topprestatiebadge zes weken een andere anderhalf jaar voordat alle veranderingen zijn doorgevoerd. En dat is prima.” Om een eerste Topprestatie te behalen moet je tien stappen gezet hebben. Om een tweede Topprestatie te zetten moet je nog zes volgende/andere stappen zetten. Een stap is bijvoorbeeld: altijd kraanwater beschikbaar hebben. 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: