HC Haarlem denkt in gezonde mogelijkheden

Een aantal jaar geleden ontstond bij HC Haarlem het idee om het aanbod in de sportkantine onder de loep te nemen. Vrijwel alles ging in de frituur, dus daar mocht wel wat gezonder aanbod tegenover staan. Na een eerste halfslachtige poging ging de club vorig jaar aan de slag met JOGG-Teamfit. En met succes, want dit gaf net het duwtje in de rug om snel flinke stappen te zetten. De proactieve houding van de club maakt dat ze zich ook door de coronamaatregelen niet uit het veld laten slaan.

De gezondere producten zetten we meer in het zicht en de minder gezonde producten zijn gewoon nog verkrijgbaar, maar die zijn minder prominent aanwezig. Sandra Karres, lid barcommissie HC Haarlem

“Al een paar jaar geleden begon het bij ons te wringen”, vertelt Daphne Geerse van de barcommissie. “We boden alleen maar frituur aan. Zelfs de hamburgers gingen de frituur in”, lacht ze. “We zijn toen al eens gestart met het aanbieden van gezonde broodjes, een frituurloze zaterdag en een broodje van de week. Het liep echter allemaal niet zo goed en onze poging verwaterde.” Het actieve JOGG-team bij de gemeente Haarlem (ondergebracht bij SportSupport) zorgde er begin 2020 voor dat de club in aanraking kwam met de werkwijze van JOGG-Teamfit. Leonie Verstegen (coördinator Sport & Bewegen bij JOGG Haarlem & Lisse) bracht HC Haarlem in contact met JOGG-Teamfit coach Debby Stam. “Ons eerste contact was net ten tijde van de eerste lockdown in maart 2020. Onze eerste kennismaking vond dan ook online plaats. Later kon ik in de kantine de werkwijze van JOGG-Teamfit in de praktijk toelichten en meekijken welke stappen op productniveau gezet konden worden.”

Op eigen houtje
HC Haarlem kon aan de slag, maar met de sluiting van de kantines viel het proces enige tijd stil. Tot Debby’s verrassing had de club zich de werkwijze van JOGG-Teamfit echter op eigen houtje ter hand genomen en bleken er begin 2021 al flinke stappen te zijn gezet. “De club was sinds januari geheel rookvrij en ze waren aan de slag gegaan met het aanbod in de kantine. Sommige stappen vinden ze misschien lastig, maar het mooie aan deze club is dat ze denken in mogelijkheden. Van de lockdown hebben ze in zekere zin geprofiteerd om bepaalde stappen te kunnen zetten. Toen de kantine weer open ging, werd het nieuwe aanbod gepresenteerd als ‘dit is wat het nu is’. Ik heb ze toen meegenomen in de vernieuwde werkwijze van JOGG-Teamfit. Ook daar waren ze weer heel enthousiast over en ze zijn zich aan het oriënteren om aan de slag te gaan met alcohol”

“Ik heb de club goed kunnen ondersteunen maar hoefde ze zeker niet bij de hand te nemen”, vervolgt Debby. “Wat ze heel goed doen is dat ze kritisch naar het aanbod kijken en ook de wijze waarop ze dat presenteren. Dat is heel belangrijk bij het stimuleren van gezonde keuzes.” Dat aanbod en presentatie belangrijk zijn kan Sandra Karres (lid van de barcommissie, gezonde bar, HC Haarlem) beamen. “Ik heb zelf kinderen bij de jeugd en het viel me al snel op dat er alleen roze koeken en zakken Haribo waren. Ik vind het erg leuk om met JOGG-Teamfit bezig te zijn. Dan hoef je het niet allemaal zelf te doen en kun je stapje voor stapje badges behalen. Zo zijn we aan de slag met water drinken. We hopen over enige tijd buiten een watertappunt te kunnen installeren. Dat heeft niet direct een link met de bar en is zeker in deze coronatijd makkelijker. Maar ik vond het ook leuk om de koelkast opnieuw in te richten. De gezondere producten zetten we meer in het zicht en de minder gezonde producten zijn gewoon nog verkrijgbaar, maar die zijn minder prominent aanwezig. We plaatsen ook vers fruit op de bar en zorgen ervoor dat die bar een gezondere uitstraling heeft. We bieden kleinere porties aan. En proberen zo nu en dan nieuwe gezonde varianten uit. Soms loopt dat goed, zoals met popcorn en smaakwaters. De nootjes vielen wat tegen, die halen we dan weer uit het assortiment.”

Gezonde plannen
“Hoewel het nu met corona wel lastig is om goed te kunnen evalueren”, vult Daphne aan. “De bar is immers veel gesloten geweest. We richten ons nu op maart, de start van het veldseizoen. Dan willen in het oog springende producten inzetten. Misschien verse gezonde broodjes. En een bord gaan maken met daarop ons aanbod. Dan kunnen we ook gaan spelen met de prijzen en het aanbieden van gezonde deals. En producten aanprijzen die we niet direct in het zicht zetten, zoals de 0.0 varianten van de alcoholische drankjes. Onze vrijwilligers gaan hiermee aan de slag.”

Vernieuwde werkwijze
Sandra en Daphne zijn erg te spreken over de vernieuwde werkwijze van JOGG-Teamfit. “In de oude opzet wilde je alles tegelijk aanpakken” vindt Daphne. “Nu kun je beter focussen en word je gestimuleerd door de beloning van een badge.” “Die badges kun je delen met je leden via de socials van je club”, vult Sandra aan. “Dat zorgt ervoor dat ze meer betrokken raken. Daarbij helpt het ook dat het bestuur er achter staat en al met bepaalde challenges aan de slag was gegaan, zoals de aanpak voor roken en alcohol. Dat levert dan ook weer een vinkje op.”

“Het inspirerende aan deze club is dat ze ondanks corona zo positief zijn en ze juist de mogelijkheden benutten om met hun challenges aan de slag te gaan”, besluit Debby. Daphne en Sandra sluiten zich hierbij aan: “Wij vinden de Teamfit-werkwijze heel prettig en zouden het andere clubs aanraden. Als we nog een tip mogen geven zou dat zijn om een zo breed mogelijke geleding vanuit je club bij het proces te betrekken. Zo hebben wij ongeveer 1.100 leden waaronder veel kinderen. Die geef je een stem door hun ouders te betrekken. Dat geeft nóg meer stimulans.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: