De sport wordt rookvrij

JOGG-Teamfit helpt jullie om de sportomgeving gezonder te maken. Naast een gezonder voedingsaanbod of een verantwoord alcoholbeleid ondersteunen de JOGG-Teamfit coaches sportlocaties om stappen te zetten richting een rookvrij sportterrein. Hierbij werken we samen met o.a. NOC*NSF, Rookvrije generatie, sportbonden en gemeenten. 

Sportclubs staan natuurlijk voor gezondheid. Zodat kinderen gezond opgroeien en in beweging zijn. En daar hoort volgens mij ook bij dat je niet in aanraking komt met roken. Maarten van der Weijden

Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer sportlocaties worden rookvrij. Opgroeiende kinderen brengen veel tijd door op hun sportclub. Door de sportomgeving helemaal rookvrij te maken, voorkomen we dat kinderen in aanraking komen met roken.

Wist je dat 87% van de Nederlanders fan is van rookvrije plekken waar kinderen sporten? Da’s logisch. En de eindstreep is in zicht. Want NOC*NSF en de sportbonden hebben afgesproken dat uiterlijk in 2025 alle sportclubs rookvrij zijn. Bekende topsporters – jong en oud – zetten zich in om de sport rookvrij te maken. Sjaak Swart, Lieke Martens, Nelli Cooman, Bart Brentjens, Richard Krajicek, Maarten van der Weijden, Bas van de Goor, Esther Vergeer, Liemarvin Bonevacia, Keet Oldenbeuving, Reganied Franka en Annette Gerritsen spreken zich uit over deze onomkeerbare verandering.

Wat een opluchting vindt Liemarvin Bonevacia, olympisch atleet. “Ik houd helemaal niet van roken. Niet eens van de geur. Het gaat gewoon niet samen met sporten.” “Vroeger was het heel normaal dat er gerookt werd”, vertelt Richard Krajicek, oud-tennisspeler en Wimbledonwinnaar. “Mijn moeder rookte thuis en ook in de auto.” Ook Maarten van der Weijden, voormalig olympisch kampioen en wereldkampioen openwaterzwemmen, kan het zich nog goed herinneren. “Ja, het was eigenlijk zo normaal dat mensen zelfs in zwembaden rookten.”

Keet Oldenbeuving, olympisch skateboarder kan het zich haast niet meer voorstellen. “Ja. Wauw. Dat is eigenlijk best gek.” Volgens Annette Gerritsen, voormalig olympisch langebaanschaatsster is het allang niet meer vanzelfsprekend om te roken. “Ook omdat er gewoon al heel veel plekken rookvrij zijn. Dan valt het toch wel weer extra op, als er ineens iemand zit te roken.”

Steeds meer sportclubs rookvrij

Gelukkig worden steeds meer sportterreinen helemaal rookvrij. En dat is goed, volgens Maarten. “Want sportclubs staan natuurlijk voor gezondheid. Zodat kinderen gezond opgroeien en in beweging zijn. En daar hoort volgens mij ook bij dat je niet in aanraking komt met roken.” Bas van de Goor, voormalig olympisch volleyballer smasht de bal nog verder over het net. “Ik zou eigenlijk alle clubs willen vragen: word rookvrij. Dan help je niet alleen je leden, maar heel Nederland.” Nelli Cooman, voormalig olympisch atleet is het daar helemaal mee eens. “Sporten en roken is not done.”

Ook Bart Brentjens, olympisch mountainbiker, vindt het belangrijk dat we de nieuwe generatie sporters beschermen. “Mensen moeten zich ervan bewust zijn hoe slecht het is. En vooral de jongere generatie. We moeten hen er niet mee in aanraking laten komen. Zodat ze het niet zelf gaan doen.”

Wen er maar aan

Volgens Esther Vergeer, voormalig paralympisch rolstoeltennister betekent deze matchpoint alleen maar winst voor de Rookvrije Generatie. “Het is belangrijk dat we ons ook met elkaar realiseren dat ieder kind rookvrij moeten kunnen opgroeien. En dat sport en roken dus niet samengaan. Het is al aan het gebeuren. En het kan niet lang meer duren. Het is straks op elke sportplek vanzelfsprekend dat we rookvrij zijn.”

Alle sportverenigingen in 2025 rookvrij. Een ambitie die JOGG-Teamfit omarmd. Ontdek wat jouw locatie kan doen:

  • kijk op www.sportrookvrij.nl voor tips en meer informatie
  • Ga aan de slag met de rookvrij-beleid of frisse neus challenge op mijnteamfit.nl 
  • of vraag je JOGG-Teamfit coach om ondersteuning

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: