AV Sprint heeft primeur met maar liefst 3 JOGG-Teamfit badges

Atletiekvereniging Sprint uit Breda kreeg dinsdag 22 juni maar liefst drie topprestatiebadges uitgereikt: eentje voor verantwoord alcoholgebruik, eentje voor een rookvrij sportcomplex en eentje voor de gezonde kantine. Een prachtige prestatie en precies op tijd, want van vrijdag 25 juni tot en met zondag 27 juni organiseerde de vereniging het NK Atletiek. Henk van den Biggelaar, verantwoordelijk voor de kantine en kartrekker in het behalen van de badges, ontving dan ook veel leuke reacties tijdens het weekend.

Al enkele jaren zet AV Sprint zich in voor verantwoord alcoholgebruik, een rookvrij sportcomplex en een gezonde kantine. Via de oude Teamfit-aanpak ontving de atletiekvereniging daarom al twee zilveren certificaten. Ook de nieuwe Teamfit-werkwijze van JOGG hadden ze zo onder de knie: AV Sprint mag zich inmiddels zelfs de eerste sportvereniging in Nederland noemen die alle drie de topprestatiebadges heeft bemachtigd. Irene Walk, als JOGG-Teamfit coach al jarenlang betrokken bij AV Sprint, licht toe. “Toen ik een maand voor het NK weer langsging, was Henk nog niet op de hoogte van de details van de nieuwe werkwijze en dus de mogelijkheid om badges te behalen. We hebben de kaarten en challenges doorgenomen, waarop Henk zei: dit doen we al, dat hebben we ook, zus is al geregeld en zo pakken we het ook al aan. Ze waren al rookvrij, hadden hun alcoholbeleid goed staan en in het assortiment moesten we slechts een paar kleine wijzigingen doorvoeren, maar eigenlijk hadden ze dus alle benodigde stappen al gezet. Ze lagen gewoon al op koers voor de topprestatiebadges.”

Daar werd verteld over bruine in plaats van witte broodjes en over fruit. Sindsdien heb ik iedereen bij AV Sprint geënthousiasmeerd voor een gezonder assortiment. Het gaat om het aanbieden van een alternatief, niet om het verbieden van minder gezonde producten. Henk van den Biggelaar - kantineverantwoordelijke AV Sprint

Alcohol als eerste thema

Het verantwoord alcoholbeleid was het eerste thema waarvoor AV Sprint zich jaren geleden inzette. Volgens Van den Biggelaar verdienen vooral de bestuursleden van de atletiekvereniging hier de complimenten voor. “Zij stelden een aantal jaar geleden al een algemeen gezond alcoholbeleid op. Daar heb ik sindsdien nog wel wat aan toegevoegd, bijvoorbeeld met de invoering van alcoholvrij bier, maar de start van ons verantwoorde alcoholbeleid is echt grotendeels aan het bestuur te danken.” Als fervent tegenstander van roken was het realiseren van een rookvrij complex Van den Biggelaar vervolgens op het lijf geschreven. “Daar heb ik mij sterk voor gemaakt. Roken op een atletiekvereniging vind ik zo iets slechts. Daarom is ons hele complex sinds 2020 volledig rookvrij.”

Walk voegt toe: “Op het gebied van alcohol is de cultuur bij atletiekverenigingen wellicht anders dan bij hockey- of voetbalclubs, maar dat doet niets af aan de prestatie van AV Sprint. Ze hebben er gewoon heel goed over nagedacht en er wordt goed op gehandhaafd. Als Henk ziet dat iemand teveel drinkt of staat te roken, dan denk ik dat hij je van het terrein afzet. Hij wil absoluut niet dat de club in een slecht daglicht komt te staan doordat er gedoe is, bijvoorbeeld met alcohol. Daarom zitten hij en de andere vrijwilligers er bovenop.”

Alternatief aanbieden

Met het derde thema waarvoor AV Sprint de topprestatiebadge ontving, de gezonde kantine, ging Van den Biggelaar al aan de slag nadat hij in 2018 een presentatie van JOGG-Teamfit had bijgewoond. “Daar werd verteld over bruine in plaats van witte broodjes en over fruit. Toen dacht ik: als dat de voorwaarden zijn, dan voldoen wij daar ook zo aan. Sindsdien heb ik iedereen bij AV Sprint geënthousiasmeerd voor een gezonder assortiment. Het gaat om het aanbieden van een alternatief, niet om het verbieden van minder gezonde producten. Dat wisten we zodanig neer te zetten dat we twee keer een zilveren certificaat ontvingen.”

“Henk weet inmiddels als geen ander hoe het werkt”, vertelt Walk. “AV Sprint doet dit al jaren en daarom was de stap naar de topprestatiebadges ook niet meer zo groot. De hardloper in hun assortiment was bijvoorbeeld een suikerwafel. De atleten vinden dat een fijn product als ze zich letterlijk leeg hebben gelopen, dus we gingen op zoek naar een relatief gezond alternatief dat ook zo’n suikerboost zou geven. Dat werd een brosse eierkoek, die slechts 67 calorieën bevat en daardoor een gezondere keuze is ten opzichte van de suikerwafel. Henk zette de suikerwafels naar achteren en schoof grote hoeveelheden eierkoeken naar voren op de bar, maar ze verkochten niet goed. Iedereen vroeg zich af wat ze met die nieuwe koeken moesten. Toen de kantine laatst weer open mocht, heeft Henk die nieuwe eierkoeken aan iedereen staan uitdelen. Een weekend later liepen ze als een speer. Dan snap je de kunst van het spelletje, dat hebben Henk en AV Sprint erg goed in de vingers.”

Het geheim

Als eerste sportvereniging met drie topprestatiebadges, weet AV Sprint als geen ander wat het geheim is voor een succesvol alcohol, rook- en voedingsbeleid. Volgens Van den Biggelaar is het niet zo ingewikkeld. “Doorzetten en gewoon doen. Natuurlijk denk je in het begin wel eens dat het niet gaat lukken en krijg je kritische vragen. Maar als je uitlegt waarom je voor een gezonder assortiment kiest en aangeeft wat er allemaal nog steeds mogelijk is, dan snapt iedereen het wel. Ik ben ook buitengewoon gesteund door mijn bestuur, die vinden het fantastisch dat we het op deze manier aanpakken. Hetzelfde geldt voor de mensen van het barteam, die staan er volledig achter en hoef ik niet te overtuigen. Dat maakt het leuker en gemakkelijker!”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: