Sportevenementen nóg gezonder

Onder toeziend oog van JOGG-ambassadeur Erben Wennemars werd tijdens het WK shorttrack in Ahoy een belangrijke stap gezet om sportevenementen voor bezoekers gezonder te maken. Afgelopen vrijdag tekenden 21 gemeenten, sportmarketingbureaus, NOC*NSF, het Voedingscentrum en JOGG de uitbreiding van het Convenant Gezonde Sportevenementen*. Vanaf nu zijn ook verantwoord alcoholgebruik en een rookvrije omgeving onderdeel van het Convenant. Hierin staan afspraken die gezondere voedingskeuzes en sponsoring bij sportevenementen met kinderen bevorderen. Ook is de leeftijd van de doelgroep waar het Convenant zich op richt verhoogd van 12 naar 17 jaar.

Fotografie: Geke Bosch

Sinds de start van het Convenant in 2018 heeft een groeiend aantal gemeenten zich aangesloten bij de ambitie van het gezonder maken van sportevenementen. De intensieve samenwerking heeft gezorgd dat veel internationale sportevenementen in Nederland de afgelopen vijf jaar gezonder zijn. Voorbeelden hiervan zijn: European Para Championships, WK Volleybal Vrouwen, La Vuelta Holanda en EK Wielrennen Drenthe. Niet alleen was hier de catering voor publiek en vrijwilligers gezonder, maar ook werd een gezond aanbod een voorwaarde in de subsidieregeling.

“Soms schuurt commercieel belang met gezondheid”
De Amsterdamse wethouder (Sport en Bewegen) Sofyan Mbarki, een van de deelnemende gemeenten van het eerste uur legt uit: “We zetten hiermee een belangrijke stap om de sportomgeving van jongeren gezond te maken en hebben dit als vereiste opgenomen in onze Subsidieregeling sportevenementen Amsterdam.” Dat de leeftijdsgrens nu wordt verhoogd is wat Mbarki betreft een logisch, noodzakelijk en positief vervolg. “Net als het opnemen van een rookvrije omgeving en verantwoord alcoholgebruik. Soms schuurt het commerciële belang met het gezondheidsbelang, maar dat gaan we niet uit de weg, want dat zorgt uiteindelijk voor een beter resultaat.”

Marjon Bachra, directeur-bestuurder JOGG, is trots dat de partijen hun ambities verder hebben uitgebreid. “Sportevenementen zijn het uithangbord van de sport. Het creëren van een gezonde omgeving vraagt om een lange adem, goed om te zien dat we samen met gemeenten, sportmarketingbureaus en partners uit de sport ons hier hard voor blijven maken.” Ook Guido Davio, directeur Sportparticipatie NOC*NSF, is blij met de ondertekening. “Sport en gezondheid gaan hand in hand. Daarom is het niet meer dan logisch dat sportevenementen gezondheid uitstralen en er voor iedereen een gezond alternatief is, vooral bij evenementen waar veel jeugd komt. De uitbreiding van het Convenant met beleid rondom alcohol en rookvrij past helemaal in deze lijn.”

*In december 2018 ondertekenden verschillende gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht), sportmarketingbureaus (House of Sports, Kumpany, TIG Sports, 2Basics), NOC*NSF en JOGG gezamenlijk het Convenant. Sindsdien sloten ook het Voedingscentrum, de gemeenten Heerenveen, Alkmaar, Arnhem, Apeldoorn en alle Drentse gemeenten (Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden) zich hierbij aan.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: