Samen op weg naar gezonde sportevenementen; WK Volleybal 2022 inspireert

Van 23 september t/m 15 oktober 2022 vindt in Nederland voor het eerst in de geschiedenis het WK Volleybal Vrouwen plaats. Tijdens en in de aanloop naar het WK besteedt organisator Nevobo, in samenwerking met JOGG, extra aandacht aan gezonde voeding, als voorbeeld voor ook andere sportevenementen.

Het maakt ons trots dat we het mondiale mega-evenement dat het WK Volleybal is kunnen koppelen aan verantwoorde voeding Michel Everaert (Directeur Sportontwikkeling en Evenementen Nevobo)

Convenant Gezonde Sportevenementen 
Bij een gezonde sportomgeving hoort gezonde voeding. Zoals ook Christiano Ronaldo nog eens benadrukte met zijn ‘agua-actie’ in 2021. Helaas is dat nog niet overal normaal. Samen met gemeenten en diverse partijen en professionals uit de sportwereld werkt JOGG – met de werkwijze Teamfit – daarom aan een gezonder voedingsaanbod in sportkantines en bij sportevenementen.

Die laatste zijn voor een structurele omslag van ongezond naar gezond niet onbelangrijk; sportevenementen hebben een groot bereik, zijn zichtbaar en kunnen inspireren tot een positieve boodschap om sport te associëren met een gezonde leefstijl. Sportevenementen zijn ook wel ‘hét uithangbord van de sport'.

Net als voor een verandering in andere omgevingen, zijn voor gezondere sportevenementen alle betrokken partijen nodig. Zoals eventorganisatoren, sportmarketingbureaus, sportbonden en gemeenten. In 2018 werd daarom het Convenant Gezonde Sportevenementen in het leven geroepen, met afspraken die bijdragen aan het stimuleren van gezondere voedingskeuzes en sportsponsoring bij sportevenementen waar (veel) kinderen worden verwacht. In december van dat jaar ondertekenden de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht, sportmarketingbureaus House of Sports, Kumpany, TIG Sports, 2Basics, NOC*NSF en JOGG het convenant. Inmiddels zijn ook de gemeenten Heerenveen, Alkmaar, Arnhem en Apeldoorn aangesloten. 

Groot en bekend evenement als voorbeeld
Dat Nevobo er nu voor kiest om samen met JOGG gezonde voeding een belangrijk thema van het WK Volleybal te maken, is weer een mooie stap in de goede richting. Met als motto ‘Gezonde voeding waar je blij van wordt’ wordt tijdens en in aanloop naar het WK gezonde voeding zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht. “Als voorloper op dit gebied geeft de bond op deze manier het goede voorbeeld,” zegt Marjolein Bolhuis-Eijsvogel, voormalig tophockeyster en manager Gezonde Omgeving en Publiek Private Samenwerking bij JOGG.

Verschillende JOGG-gemeenten in Gelderland, waaronder ook convenant ondertekenaars en speelsteden Arnhem en Apeldoorn, organiseren in aanloop naar het WK verschillende side-events waar gezonde voeding een rol speelt. Ook gingen volleybalspeelsters van het Nederlands team voor de zomervakantie al langs bij scholen, waar zij kinderen inspireerden tot bewegen en sporten, met ook aandacht voor gezond eten en drinken.

Gelre Food Plaza 
Tijdens het WK zelf krijgt gezonde voeding een plek in het ‘Gelre Food Plaza’, waar bezoekers een gezond en betaalbaar alternatief wordt geboden. Een initiatief van de organisatoren, Nevobo en TIG Sports, in samenwerking met JOGG, Foodvalley NL, Sportcentrum Papendal, Eat2Move en Provincie Gelderland. Michel Everaert, Directeur Sportontwikkeling en Evenementen Nevobo: “Het maakt ons trots dat we het mondiale mega-evenement dat het WK Volleybal is kunnen koppelen aan verantwoorde voeding, een thema waar Nederland groot in is. Voeding en sport zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wijze waarop het Gelre Food Plaza tot stand is gekomen laat zien hoe twee sectoren, met vele verschillende partijen, prachtig kunnen samenwerken, kennis kunnen delen en iets unieks neer kunnen zetten.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: