Ondertekening van het convenant werkt aanstekelijk

“Wij zijn al langere tijd een JOGG-gemeente. We willen bij onze inwoners een gezonde levensstijl stimuleren, met gezonde voeding en voldoende beweging.” Aan het woord is Jelle Zoetendal, wethouder van de gemeente Heerenveen. “Daar betrekken wij het bedrijfsleven heel erg bij. Tijdens één van onze vergaderingen met partijen uit dat bedrijfsleven, gaven de directies van Sportstad Heerenveen en Thialf aan dat zij graag de stap wilden zetten naar gezonde sportevenementen. Als gemeente konden wij ons daar natuurlijk ook in vinden, want het sluit mooi aan bij onze doelstellingen. Toen besloten we om onze ambities kracht bij te zetten door het convenant te ondertekenen.”

Samen is de stap naar gezonde sportevenementen makkelijker te maken Jelle Zoetendal, wethouder van de gemeente Heerenveen

Geen holle kreet 

Om de stap naar ondertekening van het convenant te zetten, is JOGG-Heerenveen in de gemeente gaan kijken naar partijen die een belangrijke rol spelen bij sportevenementen. Accommodaties als Thialf en het voetbalstadion van sc Heerenveen, bijvoorbeeld. “Dat zijn landelijk bekende namen. Daar richtte JOGG-Heerenveen in eerste instantie dan ook de aandacht op, maar het voedsel- en drankaanbod in zo’n stadion komt van een cateraar. Daarom vond ik het zo mooi dat die cateraars na verloop van tijd meldden dat zij ook hun handtekening onder het convenant wilden zetten. Zij zijn er uiteindelijk direct verantwoordelijk voor dat het eten gezond is, maar hun huidige verdienmodellen zijn natuurlijk niet gebaseerd op een assortiment vol bewuste producten. Ze moeten dus afwijken van de bitterbal, terwijl ze daar normaal hun eigen boterham mee verdienen. Daarom is het prachtig dat zij mee willen doen en mee willen denken. Dat geeft een signaal af.”

“Daarnaast zijn die cateraars natuurlijk voor een deel elkaars concurrenten”, vervolgt Zoetendal. “Toch hebben zij unaniem besloten om mee te doen, dat verliep eigenlijk allemaal heel soepel. Nadat zij zich aansloten bij de grotere partijen die al hadden toegezegd het convenant te ondertekenen, volgde CIOS Sport en Bewegen. Beijk Catering is bij hen actief, dus toen we van hem hoorden dat CIOS geïnteresseerd was, hebben we hen direct benaderd. Het werkt aanstekelijk en dat is prettig. Je wil namelijk voorkomen dat het streven naar gezonde sportevenementen slechts een holle kreet blijkt. Het moet een prominente plek krijgen en door de ondertekening van het convenant kun je iedereen erop aanspreken.”

Veel verschillende partijen
Nadat meer en meer partijen bewust werden van het belang van een gezonde omgeving rondom sportevenementen, werd op 7 maart het convenant ondertekend. De gemeente Heerenveen, sc Heerenveen, Friesland College, CIOS Sport en Bewegen, Sportstad Heerenveen, Thialf, Beijk Catering, Catering Teuben, Catering van ’t Hooge en JOGG Heerenveen zetten allemaal hun handtekening. “Samen is de stap naar gezonde sportevenementen makkelijker te maken”, licht Zoetendal toe. “Nu kunnen we de richtlijnen van het convenant óveral toepassen. Het zou niet handig zijn als je bij een evenement in de ene sporthal wel ongezonde producten kunt krijgen, en bij de volgende hal niet. Doordat zoveel verschillende partijen uit de gemeente het convenant hebben ondertekend, voorkomen we onderlinge concurrentie of scheve gezichten. We willen namelijk allemaal een gezonde omgeving bieden.”

In eerste instantie richten de gemeente Heerenveen en de deelnemende partijen zich op kleinere evenementen voor jonger publiek. Vanuit daar wil de gemeente doorgroeien. “Enerzijds is het niet verstandig om bij een groot schaatsevenement in een vol Thialf in één keer alleen nog maar gezonde snacks aan te bieden. Dat is een te grote verandering. Anderzijds kan het een groot effect hebben wanneer kinderen voor gezonde alternatieven kiezen. Als zij daar vaker mee in aanraking komen en die gezonde levensstijl mee naar huis nemen, maken zij hun ouders er ook bewust van.”

Aantrekkelijk om erbij te horen
De gemeente Heerenveen is een van de eerste gemeenten waar het convenant door zoveel partijen tegelijkertijd is ondertekend. Zoetendal weet dus hoe andere gemeentes of instanties het best te werk kunnen gaan. “Wij hebben gemerkt dat je gewoon het gesprek moet aangaan en moet kijken of je een aantal grote partijen meekrijgt”, aldus de wethouder. “Als de één tekent, wil de ander vaak ook meedoen. Ze steken elkaar aan, dus wees daar ook vooral niet te terughoudend in. Het is namelijk aantrekkelijk om bij zo’n grote groep partijen te horen en samen achter een ondertekening te staan. Onze insteek is nog steeds om er nóg meer partijen bij te betrekken. Iedereen die wil, kan instappen. De samenleving richt zich ook steeds meer op een gezonde levensstijl, met voldoende beweging en bewuste voedingskeuzes. De tijd is er rijp voor!”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: