EK Futsal EURO 2022 scoort met gezonder voedingsaanbod

Het grootste EK zaalvoetbal ooit, UEFA FUTSAL EURO 2022, heeft van 19 januari t/m 6 februari in Amsterdam en Groningen plaatsgevonden. Nederland heeft kunnen genieten van spectaculaire wedstrijden, acties en veel doelpunten. Maar niet alleen op het veld werd er gescoord. JOGG-partner KNVB en MartiniPlaza zijn samen aan de slag gegaan met de JOGG-Teamfit werkwijze om het sportevenement gezonder te maken. Én met succes, samen met Danique Hoefsloot, Hospitality & VIP manager UEFA Futsal EURO 2022 bij de KNVB & JOGG-Teamfit coach Wineke Holtrop maken we de balans op.

Ik ben mijzelf nog bewuster geworden dat het in de gewoontes zit. De KNVB en andere belangrijke sportorganisaties, kunnen hier een belangrijke rol in spelen! Danique Hoefsloot, KNVB

Naast het organiseren van een fantastisch en uniek toernooi grijpt de KNVB de komst van het UEFA Futsal EURO 2022 naar Nederland ook aan om een blijvende sportieve en maatschappelijke bijdrage te leveren. Danique: “Als gastland willen wij jongeren in Nederland bereiken, zowel tijdens, als nu het evenement voorbij is. In samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is er een Legacy programma samengesteld. Er worden allerlei toffe activiteiten georganiseerd om jongeren kennis te laten maken met Futsal. Als sportorganisatie staat een gezonde leefstijl uiteraard op nummer 1, daarom is een gezonder voedingsaanbod ook van belang.”

Er is gestart met een focus op het legacy programma. Vervolgens heeft de KNVB besloten om de adviezen van de JOGG-Teamfit coaches uit te breiden naar het catering gedeelte van het toernooi. Danique: ”Wij zijn van mening dat gezonde voeding onmisbaar is bij een gezond sportevenement. Zo hebben wij, samen met MartiniPlaza, de adviezen toegepast op de catering van o.a. het jeugdprogramma welke jongeren tussen de 14 en 16 jaar betreft, en de publiekscatering. “De JOGG-Teamfit coach heeft echt een vrijblijvende adviserende rol, wat inzichten en vervolgens een duwtje in de rug geeft om ook daadwerkelijk stappen te zetten naar een gezonder aanbod.”

Concrete stappen
Wineke geeft aan dat collega JOGG-Teamfit coach Debby Stam heeft gezorgd voor een mooie voorzet. Met als gevolg dat Wineke eind november 2021 samen met Danique en Ronald Wijkstra van MartiniPlaza in Groningen om de tafel zat. Tijdens dit adviesgesprek werden de reeds bestaande horecaplannen en het aanbod gepresenteerd. Wineke: “Op basis van de werkwijze van Teamfit en de richtlijnen van het Voedingscentrum hebben we advies kunnen uitbrengen over het aanbod, de presentatie- en verkooptechnieken. Beide partijen waren erg enthousiast en dachten goed mee. Er is dan ook vooral gezamenlijk gekeken naar waar nog kleine stapjes vielen te maken.”

Concreet betekende dit dat er gefocust werd op de volgende punten:

  • Schijf van Vijf; welke producten zijn nu geen Schijf van Vijf producten en kunnen met een kleine aanpassing wel voldoen aan deze norm? Zodat er een gezonder alternatief kan worden aangeboden bij ieder eetmoment. 
  • Portiegrootte; welke producten kunnen in een kleinere variant worden aangeboden?
  • Balans; een beter evenwicht tussen, gezond, ongezond en vegetarisch.
  • Presentatie; welke producten worden er prominent geplaatst.

In Groningen zijn de adviezen van JOGG-Teamfit coaches doorgevoerd voor zowel het jeugdprogramma als voor de publiekscatering. Ook in Amsterdam is het menu voor de jeugd aangepast.

Gewoontes
“Je merkt dat het nog heel erg in de verwachtingen zit dat er per definitie frisdrank, limonade, chocoladerepen of patat wordt aangeboden bij dit soort evenementen” Aldus Danique. “Omdat mijn focus dankzij de JOGG-Teamfit werkwijze juist op gezonde alternatieven lag, was dit zeker een eye-opener. Ik ben mijzelf nog bewuster geworden dat het in de gewoontes zit. De KNVB en andere belangrijke sportorganisatie, kunnen hier een belangrijke rol in spelen! Uiteindelijk was ik dan ook trots om te zien dat kinderen en jongeren alsnog een fantastische ervaring hebben gehad, onder het genot van hun volkoren wrap met kip en groeten.”

Wineke: “Het is mooi om te zien dat zowel de KNVB als MartiniPlaza het belang van een gezondere omgeving voor de jeugd inzien en willen creëren. En deze lijn willen doortrekken waar mogelijk. De samenwerking laat zien dat we gezamenlijk nog meer jongeren en (sport)locaties kunnen bereiken en de inzichten voor een gezonder (sport)evenement worden meegenomen naar de toekomst.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: