Als je er nooit aan begint om gezonde mogelijkheden aan te bieden, zal er ook nooit iets veranderen.
Wouter Hamilton was samen met Eric Kersten hoofdverantwoordelijke voor EPC2023. “Ik ben de kwartiermaker en de event lead, mijn functie is zowel strategisch als operationeel. Ik stuur het team aan van verschillende professionals, o.a. op het gebied van sport, productie, marketing, communicatie, broadcasting, veiligheid, transport, vrijwilligers en partnerships.” Beiden hebben er, met alle samenwerkende partners, voor gezorgd dat editie 2023 tot in de puntjes verzorgd was. “En dat gaan we ook weer doen voor de volgende edities, in 2027 en 2031.” In 2027 zal een andere Europese stad thuishaven zijn voor het evenement. Komende maanden werken diverse kandidaat-steden aan hun bids. Wouter: “Vervolgens zullen we zien waar de tweede editie van de European Para Championships zal plaatsvinden.”
Samenwerking met JOGG hielp om ambities waar te maken
“Ik denk dat JOGG ongeveer een jaar geleden bij ons op de lijn is gekomen”, blikt hij terug. “JOGG heeft meegekeken naar en geadviseerd over de voeding die we tijdens het evenement aanboden. JOGG heeft vooral de bewustwording dat gezond eten echt een topic is, vergroot. Voor ons was het eerlijk gezegd al vrij vanzelfsprekend dat het aanbod gezond moest worden, maar minder om dat ook actief naar buiten te brengen. Het is echter ook iets om te vertellen, om uit te dragen.”
Als je je evenement gezonder wilt maken, is het wat Wouter betreft allereerst cruciaal dat je je doelgroep(en) heel goed kent, weet wat hun wensen zijn en daarbij aansluit. “Als je bij een profvoetbalwedstrijd ineens alleen nog maar salades aanbiedt, dan wordt de harde kern daar niet heel erg gelukkig van! Je moet zoeken naar een balans en tegelijk ambitieus blijven. Daar kan JOGG bij helpen: om realistisch in te schatten ‘tot hoever je kunt gaan’.”
Topniveau op elk gebied
“Het móést gewoon heel goed zijn”, legt Wouter uit. “Omdat we dat zelf echt wilden, mede met het oog op volgende edities, maar als groot para topsportevenement lig je ook onder een vergrootglas. Wij zijn rechtenhouder om dit evenement te organiseren. Voor deze editie, maar ook voor 2027 en 2031. Daardoor kunnen we zeggen: dit of dat vinden we belangrijk en kunnen we dus ook gaan doen. Goed, gezond eten aanbieden hoort daar nadrukkelijk bij.” Voor iedereen werd er bijvoorbeeld op verschillende plekken altijd water aangeboden en op elk menu stond er altijd een gezonde en vegetarische keuze.
“Het is parasport. Daardoor zijn zaken als vervoer en toegankelijkheid nog belangrijker. Die hoge standaard wilden we doortrekken naar de voeding. Het is eigenlijk heel simpel: bij alles wegen we af wat de beste keuze is. Als je met topsporters werkt, moet je gewoon goed gebalanceerde sportmaaltijden bieden. Met meerdere keuzes en natuurlijk gezond. In dit geval zijn de doelgroepen nog specifieker en is het bijvoorbeeld extra belangrijk om ook lage buffetten te gebruiken, zodat je geen belemmering voor rolstoelers veroorzaakt.”
Goede, gezonde voeding voor de crew was ook een heel bewuste keuze. Wouter: “We wilden dat voor al die mensen, die hier drie weken hard werken, goed gezorgd wordt.” Daarbij is ook gebruikgemaakt van de adviezen over gezondere voedingskeuzes van de JOGG-Teamfit coach.
Die lijn is verder doorgetrokken, naar het publiek. “We hebben daar ruim van tevoren met de cateraars goede afspraken over gemaakt. Zo ook over het aanbod van alcoholvrij bier en dat het een rookvrij evenement is, met uitzondering van speciale rookplekken. Bezoekers moeten de mogelijkheid hebben gezonde keuzes te maken. Omdat we dat belangrijk vinden. Daar heeft JOGG ons op een fijne manier in gestimuleerd en uitgedaagd. Als je er nooit aan begint om gezonde mogelijkheden aan te bieden, zal er ook nooit iets veranderen. Dus hebben wij die stap wél gezet.”