Gezond Uitgelicht: Studenten nemen ingrediënten onder de loep bij Wildlands Emmen

“Bezoekers de mogelijkheid bieden voor iets gezond(er)s te kiezen, ze simpelweg die keus kunnen bieden.” Dat wil Wildlands Adventure Zoo Emmen. “En daarom zijn we al vanaf de start betrokken bij Gezond Uit. Wij zoeken naar de balans. Wil je een frietje eten? Prima. Maar wil je iets anders? Dan kan dat óók. Wij bieden de keus. Die visie hebben we al sinds de opening van het park, inmiddels zo’n zeven jaar geleden.”

Richard Dekkers (Manager afdeling Horeca, Retail & Logistiek bij Wildlands)

Richard: “Alles wat we aanbieden is op de gezondste manier bereid met de gezondste ingrediënten.” Daar hebben afgelopen jaar twee studenten Opleiding Voeding & Diëtetiek een grote bijdrage aan geleverd. “Wij kregen de vraag van een student: of wij een stageopdracht voor haar hadden. Ik zag meteen mogelijkheden en heb een, voor hen en voor ons interessante, opdracht geschreven.” Een klus met een enorme impact. “Wij zijn een heel andere stageomgeving dan de studenten en hun leraren gewend waren. Na afloop zei de stagebegeleider: dit is zo’n unieke en bijzondere plek. Willen jullie dit niet elk jaar aanbieden?”

Alle aanbevelingen overgenomen
“De studenten hebben ons hele assortiment onder de loep genomen en bij alles uit ons huidige assortiment gekeken hoe het gezonder gemaakt kon worden. Bijvoorbeeld de broodsoorten die we gebruiken, welke soort kaas, enzovoort, enzovoort. Echt alles en tot op ingrediëntniveau.” Bijzonder stimulerend voor de studenten was de vervolgstap. “We hebben alles geïmplementeerd. Ons broodje gezond is daardoor nu de meest gezonde versie van een broodje gezond. Zonder dat het ook maar een millimeter ten koste is gegaan van de smaak. Soms ging het maar om kleine stapjes. Van jonge kaas naar jong belegen bijvoorbeeld. Of door de spread op het broodje te vervangen door een net iets andere spread. Maar bijvoorbeeld ook de frietjes, waarbij de ene aardappel aanmerkelijk minder (zelfs vrijwel geen) vet opneemt dan de ander. Dat maakt dus echt wat uit.”

De juiste keuzes
“Wij zijn er als park niet om mensen op te voeden”, vindt Richard. “Maar we kunnen wél meewerken aan bewustwording. En dus kiezen voor de gezondst mogelijke versie van de producten en gerechten die we aanbieden. En bovendien kiezen voor ingrediënten die zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk zijn geproduceerd. We hebben het qua inkoop redelijk op hetzelfde prijsniveau kunnen houden. Gezonder eten hoeft niet duurder te zijn, mits je de juiste keuzes maakt.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: