Salades ook tijdens drukte vers bereiden

Kars Riphagen en Martijn Nagel, beide werkzaam in de horeca bij Apenheul: “Tot 2019 hadden we een heel breed assortiment. We hadden in elke categorie wat om aan te bieden. Het brede assortiment bracht echter ook logistieke problemen met zich mee wanneer het een drukke dag was. In dat geval stapten we vaak over op een kleiner assortiment. Tijdrovende producten kwamen dan te vervallen, waaronder veelal de verse en gezonde opties zoals salades. Dit moest en kon anders. We wilden ons gezonde assortiment te allen tijde voeren, ook tijdens grote drukte.”

Salades sneller en efficiënter bereiden 
Kars en Martijn hebben voor de start van het seizoen 2019 het assortiment ‘op de schop genomen’. “Eén van de gezonde producten waar flink in is geïnvesteerd, is de salade. Voorheen moesten er veel handelingen gedaan worden om een salade te bereiden. Sinds 2019 wordt elke salade binnen slechts 4 handelingen bereid. Daarnaast worden salades nu op één bord geserveerd in plaats van dat de saladeonderdelen in kleine schaaltjes opgediend worden. Dit scheelt in voorbereidingstijd, maar ook in derving van producten. Om efficiënter te kunnen werken is er ook geïnvesteerd in nieuwe apparatuur, waaronder een saladiere. Medewerkers hoeven niet meer in de koeling verderop op zoek naar de ingrediënten die in losse bakjes in de koeling stonden. Al met al kunnen we hierdoor een salade veel sneller vers bereiden.”

Omzet salades is meer dan verdriedubbeld
Het aantal verkochte salades is na de veranderingen meer dan verdriedubbeld. Martijn: “Doordat we nu ook bij drukte nog steeds snel salades kunnen uitserveren aan onze bezoekers, is de verkoop gestegen. Daarnaast merken we ook dat er meer verkocht wordt, doordat de salades er nu aantrekkelijker uitzien op één bord in plaats van in allerlei kleinere bordjes en bakjes.” Naast de verkoop is het voor Kars ook heel belangrijk dat ze het personeel hiermee geholpen hebben. “Voorheen ging er een zucht van stress door de keuken als er een salade-bestelling binnen kwam. Nu wordt dezelfde bestelling bijna met gejuich ontvangen omdat de collega’s het zo leuk vinden om deze te maken.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: