Een gezond dagje uit bij Wildlands

Wildlands Adventure Zoo in Emmen werkt volop aan gezondheid en duurzaamheid. Yvonne Gerding, horecacoördinator bij Wildlands, praat ons bij over de stappen die in Emmen gezet worden. “Het aanbod varieert van bieten- en wortelwraps tot Gezonde Deals, suikervrije Slushy Jack’s en suikervrije snoep”.

Welke gezonde producten bieden jullie bij Wildlands aan?
Gerding: “We streven naar een gezond en duurzaam aanbod bij onze restaurants en mobiele verkooppunten. Onze bezoekers kunnen kiezen uit bijvoorbeeld verse salades, soepen, bruine broodjes en bieten- of wortelwraps. Daarnaast bieden we steeds meer vegetarische keuzes aan. En als we vlees serveren is dat altijd met 1-ster Beter Leven-keurmerk. In het frisdrank-schap plaatsen we de suikervrije dranken boven de suikerhoudende dranken zodat deze beter opvallen en is een flesje bronwater goedkoper dan suikerhoudende frisdranken.

Hoe betrek je je medewerkers bij het thema ‘gezonde voeding’?
Mijn collega Richard Dekkers en ik laten ons personeel veel ruimte en vrijheid in de keuken. Ideeën en suggesties voor nieuwe gerechten zijn altijd welkom. We zijn momenteel bezig met het opstellen van een voedselbeleid. In het beleid willen we duidelijk maken welke producten daadwerkelijk gezond zijn en hoe we deze producten met communicatie- en presentatietechnieken kunnen promoten aan onze bezoekers. Bij dit proces betrekken we onze medewerkers en koks zo veel als mogelijk. Daarnaast nemen we onze koks mee met de ontwikkelingen die bij Gezond Uit gebeuren, met als doel ze te inspireren voor gezonde gerechten.

Welke rol speelt duurzaamheid bij Wildlands?
Gerding: “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Zo dragen wij al een paar jaar het certificaat Green Key Goud en we zuiveren al het vuile water van het park in onze eigen waterzuivering, dat is een volledig gesloten kringloop. Ook de recycling van papieren handdoekjes zit in een gesloten kringloop. De rest van het afval wordt op het park gescheiden in de eigen milieustraat en vervolgens afgevoerd. En ook dat afval wordt, daar waar het kan, hergebruikt. Van ons frituurvet wordt biodiesel gemaakt en de voedselresten gaan naar een biovergister om omgezet te worden naar biogas. We hebben meer dan 1800 zonnepanelen in het park, 1100 op allerlei daken en meer dan 700 in grondopstelling en onze PET-flessen worden ingezameld en gerecycled.”

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?
Gerding: “We proberen onze bezoekers op nog meer manieren te stimuleren tot een gezonde keuze. We werken bijvoorbeeld aan een icoontje dat de gezonde keuze weergeeft zodat onze bezoekers in één blik de gezondere producten herkennen. Ook beperken we in ons aanbod de hoeveelheid suiker en zout. En willen we het aanbod gezonde opties uitbreiden met maaltijdsalades en couscous. Daarnaast willen we kijken of we de portiegroottes van ongezonde gerechten kleiner kunnen maken. Zo bieden wij onze bezoekers een gezond dagje uit.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef aan voor welke omgevingen je de nieuwsbrief wilt ontvangen: